Its HOT!!! let's KLIK and you know it!!!

Friday, 23 October 2015

Tutorial Busy Book Page 3 - My Mummy Flowers

Assalamualaikum, kita teruskan tutorial kita arini dengan page bunga-bunga... masa buat ni perasaan pon berbunga-bunga juga..hihihi... Untuk pelajaran arini, ada step jahit menjahit sikit.. Insyaallah, senang jer jahitannya...rasanya korang pon pernah belajar masa sekolah menengah dulu dalam aliran kemahiran hidup...

Bahan-bahan:

Kain Felt Polyester (Lembut) - Kaler merah jambu, merah (untuk kelopak bunga), Brown Burgundy (untuk batang bunga), hijau (untuk daun), kaler Cocoa (untuk pasu )
Kain Felt Acrylic  (Keras) - sebagai mukasuratnya..
2 atau 3 ekor Ladybird- hiasan
Gunting
Valcro
Benang / jarum jahit
Kertas
Gam UHU

Cara-Caranya:
STEP PERTAMA:

Pertama sekali, ambil kertas kosong A4, lukiskan gambar kelopak bunga, daun, batang bunga dan pasu, setiap gambar hanya perlukan satu lakaran jer..tak yah banyak2..penat nak menggunting nanti...

Lepas dah lukis semua tu, korang dah boleh gunting pola yang dah korang lukis tadi...


STEP KEDUA:

Pola-pola yang dah siap digunting, untuk kelopak bunga, korang buat dalam 3 bentuk atas kain felt berwarna merah @ pink... untuk daun plak..lukiskan dalam 6 helai keatas warna hijau...manakala, untuk batang bunga raya, 1 batang yang panjang dan 2 batang lebih pendek...dan 1 helai untuk pasu...

Kemudian, gunting semua pola2 yang dah korang lukis atas kain felt tadi...


STEP KETIGA:

Dah gunting semua, ambil kelopak bunga..korang jahit kelopak bunga tu dengan jahitan insang pari..

maka ia akan jadi mcm ni..


Teruskan dengan bentuk daun juga... untuk pasu dan batang bunga..mamayu tak jahit pon...tp, kalau korang nak jahit pon boleh...ikot kerajinan masing-masing...

STEP KEEMPAT:

Lepas semua dah jahit....Masa untuk menampal di mukasurat yang disediakan... mula2 tampal batang bunga dulu.. yang lebih panjang, tampal di tengah...gunakan gam UHU.. Op..opsss...lupa lak nak bg tau...dekat hujung batang bunga tadi..korang jahitkan sedikit potongan velcro..jangan gam..kalau gam takot dia x kuat..kena jahit bahagian tu...lepas dah jahit tu...baru korang gamkan batang2 bunga yg dah siap td...

Lepas tu, boleh gamkan pasu bunga pulak..jangan gam abis...gamkan bahagian tepi jer..yg tengah takyah..sebab yg tengah tu nanti nak masukkan kelopak2 bunga td...

Nampak tak kelopak bunga dalam pasu.
sebab tu pasu jangan digam abis...
gam bahagian tepi dengan bawah jer

kalau rasa nak hias sikit page ni, korang boleh la letak lady bird ker...buat bentuk awan ker..buat burung yg terbang ker..ikot kreativiti masing2...klau tak nak pon x per...


Alhamdulillah...selesai sudah 1 page untuk busy book..

yang ni contoh yg mamayu buat

Dah buat jangan lupa komen dan bagi link blog korang tau..boleh mamayu tengok hasil kreativiti korang plak..mana tau lagi cantek dari yang ni...lg kreatif dr yang nie...sharing is caring kan....hehehe.

Next page busy book, kita belajar buat stokin untuk tajuk matching your socks. check it out!!


Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...