Its HOT!!! let's KLIK and you know it!!!

Tuesday, 20 October 2015

Tutorial Busy Book Page 2 - Pick Your Apple

Alhamdulillah...kita dah masuk untuk sesi pembelajaran bagi page ke-2 Busy Book.. Kali ni kita buat pokok, daun dan buah epal..


Bahan-bahan:
Kain Felt Polyester (Lembut) - Kaler Hijau (untuk daun), Brown (batang pokok) dan merah (buah epal)
Kain Felt Acrylic  (Keras) - sebagai mukasuratnya..
Gunting
Valcro
Benang / jarum jahit
Kertas
Gam UHU

Cara-Caranya:
STEP PERTAMA:

Macam biasa, mula-mula ambil kertas kosong A4, lukiskan gambar pokok, batang pokok, buah epal dan tempat nak letak epal2 kita nanti...boleh tiru gambar bawah nie..

   

Lepas dah lukis semua tu, korang boleh gunting yer...

Pola-pola ni nanti akan digunakan untuk dilukiskan diatas kain felt nanti..

STEP KEDUA:

Ambil kain felt lembut.. kaler hijau untuk daun pokok, brown colour untuk batang pokok dan merah untuk epal...mangkuk tu, korang boleh pilih kaler apa pun..tak kesah..

Dah lukis?? Jangan lupa, lukis guna pen dakwat basah..jangan comot-comot..nanti tak cantek.. wat pelahan-pelahan.. jangan gopoh2... kraftangan ni tak boleh buat gopoh2..kena slow2..baru hasilnya nanti memuaskan hati..

Selesai gunting,kita rehat dulu..hihihi...

STEP KETIGA:

Ok, Sambung step ketiga... untuk step ketiga ni kita buat tampalan di kain felt arcylic (keras).. Guna gam UHU untuk tampalan.. Mula-mula tampal batang pokok dulu.. lepas dah gamkan batang pokok tu.. boleh amik daun pulak...kan daun tu ada dua keping, tampal kanan satu, kiri satu..tindihkan sikit kat tengah-tengah.. (rujuk gambar)

Lepas tu, korang gamkan pulak bekas yang nak letak epal-epal tu nanti... boleh nak tampal sebelah kiri atau kanan...dah kering gam tu..korang masukkan lah epal2 dalam tu... kalau nak letak velcro..buat mcm tutorial yg pertama td..potong kecik2..gam atas buah epal tu..atau jahit sikit..takot tertanggal masa anak kita main nanti..mcm contoh kat bawah ni, dia guna butang..pon boleh..ikot kerajinan korang...tempat yg nak lekatkan buah epal kat pokok tu pon korang boleh pilih nak lekat kat mana...klau buah epal korang letak velcro...kat daun pon kena la letak jugak..senang anak korang tau yg dia perlu tepek kat mana...

ni contoh orang lain yg super rajin...

ni cth yg mamayu buat sendiri...siap ada rumput bagai..


Ok, dah siapppp...senang sangat-sangat page yang kedua nie.. Best kan..mudah jer.. bila tengok dua page dah siap..hati berkobar2 nak buat page ke-3 pulak.... ok, Jom kita pegi next page.. page yang ketiga, My Mummy Flowers..

Dah buat nanti, jangan lupa komen dan bagi link sekali tau...kita sama-sama buat...

ni contoh orang lain...
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...