Its HOT!!! let's KLIK and you know it!!!

Friday, 30 October 2015

1st Time menang Giveaway Irrayyan | Kalau Dah Jodoh

 Alhamdulillah..tergerak hati nak tengok blog mommy ira.. rupanya arini dia umumkan pemenang GA bagi Giveaway Irrayyan | Kalau Dah Jodoh..

Takder lah mengharap, sebab join aritu pon dah last minit... blogger yang ke 68 dari 71 org blogger..

syaratnya sangat mudah:

1st step, follow blog irrayan.com
2nd, letak banner giveaway irrayyan dalam entri kita
kemudian, letak tajuk "Giveaway irrayyan | Kalau Dah Jodoh" dan linkkan entri kita dlm entry GA berkaitan.
dah link..kena komen bg tau kita join...

tu jer..mudahkan..kan..

Bila tengok keputusan bawah ni..mamayu konpius..nak tgok yg mana..banyak sangat nombor nie..
pastu, terperasan ada no.68..
"ehhh, takkan menang kot"
baca komen2 blogger..lagi konpius..
dok konpius lama2 nanti melepas..
mamayu pon try wassap mommy ira untuk kepastian..


Result yang mommy ira share..
ada 7 pemenang bertuah untuk 7 novel "Kalau Dah Jodoh"


mamayu blogger yang ke-68 dari 71 orang blogger
Selepas mendapat kepastian dari mommy ira melalui wassap

Alhamdulillah, seronok...berbunga-bunga hati nie.... Insyaallah, next week dapat la kot hadiah tu... Weeee...

Klik untuk UNDI BLOG SharingIsCaring bagi memenangi RM4000 dan sertai Contest

"2nd Segmen Bloglist by itsmelyya.blogspot.my"

Assalamualaikum, hari ni berkesempatan join Segmen Bloglist lagi... nak ramaikan kawan-kawan blogger.. rasanya ni yang keempat kot mamayu join segmen blogger... Hope bertambah la kawan-kawan mamayu dalam dunia blogger... syarat-syaratnyer mudah.. korang klik jer banner bawah nie...
Gud luck yer kengkawan ^_^

klik banner nie if nak join
Klik untuk UNDI BLOG SharingIsCaring bagi memenangi RM4000 dan sertai Contest

Thursday, 29 October 2015

INDAH CIPTAAN ALLAH

Sekian lama langit kita diselubungi jerebu...
Alhamdulillah.. hari ni Allah bagi kita cahaya bersama langit yang membiru...
Semoga nikmat ini akan berterusan Allah beri..
Syukran..
Syukran..
Syukran..

Klik untuk UNDI BLOG SharingIsCaring bagi memenangi RM4000 dan sertai Contest

Wednesday, 28 October 2015

Segmen: Jom Tingkatkan Followers

 nak join klik cepat2
klik banner untuk join

Memandangkan mamayu merupakan newbie Blogger... Follower pon tak ramai sangat..
Follower Blog mamayu setakat nie : 40 follower..
Ehh.. betul ker..macam baru : 2 Follower jer..hihihi

Besar harapan if join segmen ni..dapat tingkatkan lagi follower atau kawan-kawan blogger sekalian..

"Giveaway irrayyan | Kalau Dah Jodoh"

Giveaway irrayyan | Kalau Dah Jodoh

Teknik Menjadikan Anak Hafiz Quran Di Usia Muda


















sumber: Iqra' Kidz Page

Felt Kitty Coasters by Mamayu

Tempat letak cawan yang unik... mamayu sukaaaa sangat...tp, nak buat dia bukan main rumit sekali...
ni mamayu baru buat sekor..kaler oren..

Nak dapatkan template..mamayu lukis sendiri..ikot contoh kat bawah dan contoh2 yang lain yang mamayu refer dari printest..

Dah lukis pola, lukis pulak kat kain felt..


ni salah satu contoh yang mamayu ambil dari printest
Antara bahagian2 kepala dan ekor termasuk telinga, hidung dan mata.
mata tu mamayu guna brads kaler hitam.
Kesemua tu perlu dicantum,digam dan dijahit menggunakan jahitan asas (insang pari, jelujur)

ini selepas siap dijahit dan digam..jangan lupa buat bentuk misai..

Anggota badan yang bakal dicantum

Bahagian kepala perlu dimasukkan fiber. lepas tu terus sambung jahitan insang pari sampai habis.

Masa untuk cantumkan kepala dengan badan.. 


ni contoh yang dah siap sepenuhnya..tp, yang ni bukan yg mamayu buat tau..
kutip gambar ni kat pintrest.
Insyaallah, dah siap nanti mamayu tunjuk yang mamayu punya pulak..
Comelkan...tp, alas cawan yang dibuat ni mamayu tak recommend guna kat rumah yang ada anak kecik tu..
kang berebut dengan anak lak..
better, letak kat opis..mama2 yang ada SOHO boleh..
Sapa yang nak..boleh inform mamayu..kot teringin nakkan..nak buat tak pandai..
Insyaallah, mamayu akan lepaskan dengan harga yang berpatutan..hihi

Klik untuk UNDI BLOG SharingIsCaring bagi memenangi RM4000 dan sertai Contest

Saturday, 24 October 2015

Felt Cover Handy Quran by mamayu

Alhamdulillah.. selesai sudah misi cover handy quran dari mamayu..
Design simple jer... mamayu beli bunga tu kat Daiso semalam.. RM5 dapat 5 bentuk bunga..




Friday, 23 October 2015

Mirza Join Contest Johnson Baby

Semalam mamayu ternampak Contest untuk baby dari Johnson baby di facebook..
Alang-alang dah nampak tu..sesajer try kot la kan...menang kan..hihi..

Penyertaan yang sangat mudah.
Ada 3 cara untuk menyertai contest ini..

Sapa yang menyertai boleh klik kat kotak 3 cara penyertaan dibawah..




 Selepas memasukkan data-data yang diperlukan penganjur..Alhamdullillah..lepas jugak hantar gambar abam tru online.. ni pon setelah berkali-kali tekan submit..memang gigih la sampai la jadi... bila kuar Reminder tu,,baru legaa...hahaha...



selepas submit..gambar abam akan tertera bersama peserta-peserta cilik yang lain..


Sapa yang nak join..boleh lagi rasanya nie...

Johnsonbaby dah umumkan bila tarikh tutup, starting today ada 10 ari lagi ..diorg suh hantar jer sebanyak yang mungkin penyertaan..tp, dengan syarat..ada pembelian sebanyak RM15 product mereka... 


Tutorial Busy Book Page 3 - My Mummy Flowers

Assalamualaikum, kita teruskan tutorial kita arini dengan page bunga-bunga... masa buat ni perasaan pon berbunga-bunga juga..hihihi... Untuk pelajaran arini, ada step jahit menjahit sikit.. Insyaallah, senang jer jahitannya...rasanya korang pon pernah belajar masa sekolah menengah dulu dalam aliran kemahiran hidup...

Bahan-bahan:

Kain Felt Polyester (Lembut) - Kaler merah jambu, merah (untuk kelopak bunga), Brown Burgundy (untuk batang bunga), hijau (untuk daun), kaler Cocoa (untuk pasu )
Kain Felt Acrylic  (Keras) - sebagai mukasuratnya..
2 atau 3 ekor Ladybird- hiasan
Gunting
Valcro
Benang / jarum jahit
Kertas
Gam UHU

Cara-Caranya:
STEP PERTAMA:

Pertama sekali, ambil kertas kosong A4, lukiskan gambar kelopak bunga, daun, batang bunga dan pasu, setiap gambar hanya perlukan satu lakaran jer..tak yah banyak2..penat nak menggunting nanti...

Lepas dah lukis semua tu, korang dah boleh gunting pola yang dah korang lukis tadi...


STEP KEDUA:

Pola-pola yang dah siap digunting, untuk kelopak bunga, korang buat dalam 3 bentuk atas kain felt berwarna merah @ pink... untuk daun plak..lukiskan dalam 6 helai keatas warna hijau...manakala, untuk batang bunga raya, 1 batang yang panjang dan 2 batang lebih pendek...dan 1 helai untuk pasu...

Kemudian, gunting semua pola2 yang dah korang lukis atas kain felt tadi...


STEP KETIGA:

Dah gunting semua, ambil kelopak bunga..korang jahit kelopak bunga tu dengan jahitan insang pari..

maka ia akan jadi mcm ni..


Teruskan dengan bentuk daun juga... untuk pasu dan batang bunga..mamayu tak jahit pon...tp, kalau korang nak jahit pon boleh...ikot kerajinan masing-masing...

STEP KEEMPAT:

Lepas semua dah jahit....Masa untuk menampal di mukasurat yang disediakan... mula2 tampal batang bunga dulu.. yang lebih panjang, tampal di tengah...gunakan gam UHU.. Op..opsss...lupa lak nak bg tau...dekat hujung batang bunga tadi..korang jahitkan sedikit potongan velcro..jangan gam..kalau gam takot dia x kuat..kena jahit bahagian tu...lepas dah jahit tu...baru korang gamkan batang2 bunga yg dah siap td...

Lepas tu, boleh gamkan pasu bunga pulak..jangan gam abis...gamkan bahagian tepi jer..yg tengah takyah..sebab yg tengah tu nanti nak masukkan kelopak2 bunga td...

Nampak tak kelopak bunga dalam pasu.
sebab tu pasu jangan digam abis...
gam bahagian tepi dengan bawah jer

kalau rasa nak hias sikit page ni, korang boleh la letak lady bird ker...buat bentuk awan ker..buat burung yg terbang ker..ikot kreativiti masing2...klau tak nak pon x per...


Alhamdulillah...selesai sudah 1 page untuk busy book..

yang ni contoh yg mamayu buat

Dah buat jangan lupa komen dan bagi link blog korang tau..boleh mamayu tengok hasil kreativiti korang plak..mana tau lagi cantek dari yang ni...lg kreatif dr yang nie...sharing is caring kan....hehehe.

Next page busy book, kita belajar buat stokin untuk tajuk matching your socks. check it out!!


Thursday, 22 October 2015

Tips mencari Idea Baru Kraft

Dah rasa ketandusan idea???

 If, korang nak idea baru...reka sesuatu yang baru...yang lain dari yang lain... rasa dah strunggle giler... otak dah tepu... dah bosan dengan design yang lama.. kat sini, mamayu nak share satu applikasi yang korang boleh download kat henpon, melalui play store...


lepas install tu, korang ikot jer arahan seterusnya... 

Apa yang best tentang pintrest nie?

Dalam ni ada beribu-ribu idea yang di kongsikan oleh mereka yang kreatif seluruh negara.. Baik dari segi kesihatan, decoration, DIY, Makeup, Home Decor dan lain2 lagi.. Bawha ni contoh yang dapat mamayu share dengan korang... nak tau lebih lanjut lagi.. Korang kena install la... sambil2 tunggu kawan ker atau tengah2 bosan ker.. boleh buka pintrest untuk cari idea..

Healthy Snacks

DIY Home Improvement ni sangat best


Yang ni lagi best..idea buat Felt... Sangat kagum dengan dorang nie..
sangat kreatif..mamayu terinspirasi ^_^

Danish Masuk Baby Contest



Arini sesajer masukkan danish dalam contest baby..anjuran Baby in The House.. Contest ni berlangsung di Page Facebook. Mamayu mintak tlg sangat-sangat kat kawan-kawan..plz like picture danish yerr... If ada mommy-mommy yang ingin mencuba nasib juga dialu-alukan... 
Admin open contest ni hingga 14hb November 2015.

sebelum tu, klik button link kat bawah nie...mamayu harap korang klik la button like pic danish tu..


dah like, komen done..

Danish ucapkan terima kasih yer ^_^

Syarat-syaratnya:

LIKE PAGE ADMIN BABY IN THE HOUSE
INBOX ADMIN GAMBAR BABY,LEPASTU SHARE DAN SURUH KAWAN2 LIKE,
LIKE YANG TERTINGGI ITULAH PEMENANG
SYARAT SYARAT HARUSLAH IKUT CARA DI GAMBAR INI,
GAMBAR BABY BERUMUR 3 BULAN SAMPAI 2 TAHUN SAHAJA,
GAMBAR MESTILAH TERANG DAN JELAS,KALAU BOLEH GAMBAR YANG FOTOGENIK,YANG TAK IKUT SYARAT MAAF YA ADMIN TAKKAN LAYAN,
SELAMAT MENCUBA DAN SEMOGA BERJAYA.PLEASE IKUT SYARAT,BAGI DETAILS YANG LENGKAP,NAMA BABY,TARIKH LAHIR,NAMA IBU,NAMA AYAH,NO TELIFON AYAH IBU,YANG TAK LENGKAP,ADMIN TAKKAN LAYAN,TOLONG BAGI KERJASAMA,TQ

HADIAH BERUPA:




Design Cover Handy Quran Guna Kain Felt by Mamayu

Alhamdulillah...semalam dapat wassap dari kakak ipar... dalam group wassap kami...



So, arini cuba design sikit-sikit... daku bukan pandai bab design mendesign nie...hihi..
Tapi, mcm dah nampak nak design apa..lakar lah sikit-sikit dulu...
Lepas dah dapat ukuran quran kecik tu..
baru kita buat polanya...
Tapi, yang sekarang ni..yg mamayu boleh buat pon..penanda buku tu dulu kot...sebab yg tu takyah ukur..dan senang jer nak buat.. Insyaallah..mudah-mudahan Allah beri kelapangan waktu pada mamayu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...