Its HOT!!! let's KLIK and you know it!!!

Thursday, 27 August 2015

TUTORIAL MUDAH MENGEDIT FOTO BAGAIKAN SEORANG PROFESIONAL

Pernah tak korang blogwalking-blogwalking blog orang..korang tengok gambar2 dalam blog org tu cantik jer..

Pernah tak korang tgok instagram2 orang.. korang tengok gambar instag org tu sweet jer...dalam hati mesti korang cakap, " pandainya dia amik gambar" " cantiknya dia edit gambar" "hebatnya gambar dia"... mestikan?? hahaha...sebab, mamayu pon mcm korang gak... jeles tgok gambar yg diorg upload tu cantik2..

Gambar2 yang cantik ni memang sangat-sangat penting untuk attrack orang datang blog kita... di tambah dengan susunan cerita yang menarik.. orang akan lebih teruja untuk tahu perkembangan kita yang seterusnya... atau pun orang akan tertarik nak membeli dengan kita if kita adalah penjual online... Tak kisah la kita jual apa pun... gambar mesti memainkan peranan penting dalam menarik minat si pembeli...

Untuk pengetahuan korang, untuk dapatkan gambar yg cantik tak perlu pon camera yang mahal atau telefon yg mahal... cukup ada laptop dan internet... kalau kat rumah takde laptop...boleh pegi CC sekejap untuk online...

Hanya bermodalkan pc @ laptop..korang boleh belajar cara2 mendapatkan gambar atau mengedit gambar sehebat  orang2 profesional.. 

ok, kali ni mamayu share rahsia mamayu pada korang bagaimana mengedit gambar2 yg biasa2 menjadi super luar biasa dengan penggunaan pencahayaan bagaikan pakar-pakar..

Mamayu pon bukan selalu dapat peluang mengedit gambar tru pc... cuma, jika ada masa terluang..Jika ada ruang.... Jika ada internet juga... mamayu akan mengedit gambar-gambar tak kiralah yg personal atau bisnes produk atau apa ajer...

ok, kita teruskan tutorial kita arini...

Mula-mula apa yang perlu korang buat...





klik website dibawah.. mamayu akan bawa anda terusssss ke laman web tersebut..
https://www.picmonkey.com/

Bila dah masuk dalam website PicMonkey..
Halaman depan dia seperti di gambarajah..
Klik bahagian Edit.. bila uolls klik "EDIT" dia akan minta kita pilih gambar mana yang korang nak edit tu..


ni contoh.
Kononnya mamayu nak edit pic ini...
so, kat sebelah kiri akan terpapar pelbagai kaedah untuk edit pic...

Bahagian editor sebelah kanan tu boleh pilih kaedah2 mengedit gambar.
Ada "Basic effect", "Effect", "Touch up", "Text" "Overlay", "Frame", "Textures", "Themes"
Nampak tak "Basic effect"
if korang nak crop gambar atau ejas colour gambar atau nak rotate.. itu semua kat basic effect..
kalau nak ada ejas effect.. klik kat bhg "EFFECT"
Kat situ ada pelbagai effect yang korang boleh tukar2 mengikut kesesuai gambar atau citarasa korang..

Lepas dah tukar effect gambar mengikut citarasa masing2..
korang boleh add text ikot citarasa korang gak..
ada banyak pilihan text..pilih jer mana yg berkenan..
tapi, yg ada pic crown2 kaler oren tu..itu text yg berbayar..
Tak perlu amik yg tu.. amik yg free pon dah banyak dah....

Dah edit text..
Boleh la letak kat mana2.. pastu boleh pusingkan text kita tu 360 darjah.. hehehe

dah siap semua..dah puas hati..
klik save.. dan dia akan saved terus dlm pc kita..
tengok..dah lainkan gambar kita...dah mcm fotographer profesional...

ini yang mamayu dah saved
ni semua contoh jer..
mamayu tak guna banyak application.. just guna "EFFECT" dengan "TEXT" jer..
dah dapat gambar yg cantik...Jangan lupa saved yer...


ni satu lagi contoh yang mamayu dah edit..
gambar bawah ni mamayu amik dalam fb mama cery
memang gambar kosong.. tp, sbb gambar ni dah memang cantik..
kita tambah cantikkan lagi dan masukkan beberapa text untuk nampak lebih jelas maksud gambar nie..

gambar botol vitalea dengan background kain satin..

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|




Tadaaaaa...yang dah siap...
nampak smart tak?
bila dah siap cmni...gambar ni dah mcm ala2 instagram jer kan...
So, nampak tak mcm orang pro..
hehehe...

so, setakat ini jer tutorial dari mamayu untuk petang ini...

Selamat mencuba tau...

Jangan tak cuba...

Ingat!!! gambar yg cantik akan menarik lebih ramai blogger datang... antara salah satu tips dari blogger profesional...

Jangan lupa beli vitamin dari mamayu... hihihi...
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...