Its HOT!!! let's KLIK and you know it!!!

Saturday, 22 August 2015

Hari yang sibuk adalah hari sabtu

Arini macam biasa..macam selalu..setiap hari sabtu orang yang pertama bangun awal abam laa..lepas tu adik..lepas tu mummy...last sekali mcm biasa daddy...hehe.. celik2 golek2 dengan anak2 syurga ni banyak kerja yang perlu dilakukan...bangun2 jer dari tidur..to-do-list dah siap tersenarai dalam minda...wau!!!!! Banyaknyer tugas mummy... kalau tak buat arini...memang takkan dapat buat esok..sebab esok ada dating with shaklee kat holiday villa hotel...hehehe..

1st thing bangun jer dari katil... terus kedapur, tgok pinggan mangkuk malam tadi dah takde.. dalam hati terus cakap.."terima kasih ayg".. tengok mesin basuh.."alamak, baju semalam tak jemur lagi...takper, tak hapak pon..hehehe" sbb, awal2 lagi mummy bubuh 1 tutup penudung basic h dalam basuhan malam td...bijok...bijokkk...

Tgok dalam periuk nasi sejuk ada sikit lagi...mummy terus goreng...boleh buat sarapan pagi nie.. intai anak2, abam dah terpacak depan tv..adik masih golek2 atas katil ngan daddy... otak ligat, lepas ni apa pulak...

Ambil baju yg dah kering hasil basuhan 2 ari lepas..huhuhu... daddy dah bangun mandi2 siap nak pegi keje... sebelum pegi keje..rutin biasa.. daddy mandikan abam... dah settle semua..dah sarapan sesama... baru daddy keluar cari rezeki...

Mummy sambung kembali rutin..mandikan dikbam plak...dah selesaikan adik...mummy kemas rumah..kemas mainan abam.. abam pon sibuk nak kemas mainan dia walhal lagi sepahkan adalah... mummy buang mana yg patot... sapu sampah sampai 3x pagi nie... alihkan meja makan...adik dah bunyik2...mummy pegi kat adik jap...adik senyum..budget mummy nak angkat dia..hahaha... "sowilah sayang, awak main kejap ek, mummy mandi dulu".. bukan mummy pegi mandi pun..sambung balik kemas umah..rasanya mcm banyak sangat nak kemas ni.. apa2 barang yg tak elok dimata..terus buang...dah seguni sampah2 yg nak dibuang nie...

Pastu, barulah khidmat diri (mandi)...Mummy dah bersih dah wangi baru dpt golek2 ngan anak2... bila letak jer badan..baru rasa kepenatannya, tambah penat bila tgok baju yg bersih berlonggok lagi... takperlah..nanti budak2 ni tido..baru settlekan baju...

Tengok jam baru pukul 11.45pg... tgok bakul baju yg baru basuh tak sidai lg.. tgok abam tgh ralit main.. adik plak mcm biasa main sendiri.. terus angkat punggung jln senyap2...nak sidai baju..klau abam nampak..mmg tak senang la mummy nak sidai baju...

Dah settle semua keje.. tghari ni malas masak..daddy takde sampai malam.. katanya nak tgok bola kat stadium..JDT lawan sapa ntah.. hurmmm..malas nak layan..



Abam main2 baju keje mummy yg belom berlipat lagi..dok sarung2 atas kepala...jalan, konon2nya jadi hantu la..sekali terlanggar kapet..jatuh kepala kena sofa... Ya Allah, terus dokong amik pegi basahkan kepala... bagi omega guard sebiji..wat upah diam... tu jer cara pujuk abam...hahaha.. lepas tu, buat susu.. abam pun duk kat kerusi malas dia..mummy golek2 ngan adik... tak sampai 10minit semua senyap...adik dah tido dlm pelukan mummy... abam plak tersenget tido atas kerusi malas dia...

Tengok anak2 tido, mummy lega... dapat la rehat kejap... boleh la solat, draftkan entry blog..tgok korea seround... terasa sangat2 penatnya...

Ibu2 yang bekerja rasanya semua pun mcm ni kalau ari sabtukan.. kami akan peruntukan keseluruhan hari ini untuk settlekan hal rumahtangga dengan semaksimumnya...

Sebelum dapat golek2 dengan anak2.. sebelum dpt layan karenah mereka... kerja rumah mesti kena settle dulu.. betul tak mummy2 semua???

Daddy dah mandikan abam..
Mummy lak mandikan dikbam..
Seronok dia dapat main2 air yer...

Dah settle dua beradik ni..
Masing2 ngah bersantai atas kerusi masing2..
Mummy nak wat keje tau..

Sian dikbam..tertido sendiri dia


Baju yang dibaauh malam semalam
Tak berjemur lagi

Breakfast mummy
Buah pisang + carrot + esp soy shaklee

Mummy nak golek2 ngan dia..
Dia plak sibuk ngan gadget

Ombam mummy

Akhirnya tidur untuk kali kedua

Akhirnya dua2 pon dah selamat beradu

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...