Its HOT!!! let's KLIK and you know it!!!

Friday, 30 January 2015

CARA LETAK JOIN THIS SITE WIDGET

Dah berbulan-bulan update blog... selalu klau kita blogwalking.. dan kita berkenan dengan blog berkaitan..mesti kita nak jadi member blogger tu.. bukan apa...senang nanti bila dia update apa-apa yang menarik... sekurang-kurangnya kita akan tahu perkembangan blogger berkenaan... dan lagi satu ia boleh menjalinkan silaturrahim sesama blogger...

Bayangkan selama ni mamayu update blog... kawan-kawan hanya dapat follow jer...tak dapat nak jadi member mamayu...sedih dan sadis.... takper lah... jadikan pengajaran buat diri sendiri...

Untuk blogger baru..jangan jadi macam mamayu... sebab benda ni penting untuk kita para blogger... mungkin apa yg kita share boleh memberi seribu manfaat kepada kawan-kawan kita diluar sana... so, dengan cara pasang widget "join this site" dapat menjalinkan ukhwah selama-lamanya dengan kawan-kawan kita diluar sana...

Arini mamayu nak share dengan korang semua.. macam mana nak pasang widget nie...

CARA LETAK "JOIN THIS SITE" WIDGET DALAM BLOG KITA

LANGKAH PERTAMA

Klik Dashboard... pilih Layout.

LANGKAH KEDUA

Klik Add a Widget... pilih yang mana-mana pon boleh..
Bila anda klik Add a Gadget.. akan dapat paparan seperti dibawah.

LANGKAH KE-TIGA 

Kemudian Klik More Gadget

LANGKAH KE-EMPAT 
Di bahagian Search.. taip join this site dan tekan ENTER

LANGKAH KELIMA

Nanti akan keluar 2 jenis : satu MEMBER dan satu lagi SIGN IN..
Pilihlah mana yang berkenaan.. Kalau yang sign in tu just ada button "join this site" sahaja.
Manakala yang member tu ada button "join this site" siap dengan list kawan-kawan yang dah follow kita..

 LAST STEP

Lepas dah saved semua... boleh alihkan widget tersebut kat mana-mana tempat yang kita suka..
Kalau boleh kat tempat yang senang kawan-kawan baru kita nampak... mudah dia nak klik jadi Free Member dalam blog  kita...hihi 

 Sekian, itu sahaja untuk pelajaran kita pagi ini...
Harap ia dapat membantu blogger-blogger baru mengembangkan potensinya ke seluruh dunia....

Nampak tak member mamayu baru sorang... wakakaka... harap lepas ni kawan-kawan blogger mamayu semakin bertambah2 la hendaknyer...

Penambahan member atau follower juga merupakan salah satu cara merangsang kita dari berblogging..
so, hepi blogging kawan-kawan ^_^
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...