Its HOT!!! let's KLIK and you know it!!!

Friday, 4 July 2014

MOMMIE KEJANG OTOT! : DIARI HAMIL

Mamayu kejang OTOT!!!!!!!

Penderitaan yang ku alami ketika mengandungkan muhammad mirza ukhail dahulu... Masuk trimester ke3 merupakan saat2 mamayu sarat sangat2... walaupun begitu.. pada masa keadaan itu, mamayu still aktif beraktiviti..masih lagi aktif bersukarelaan... ibarat dunia sukarelawanku adalah segala2nya... hihihi.. abaikan.. malam cenggini kalau berkata2 memang tak nak kalah...kikiiki

Ok, berbalik kepada kejang otot tadi... masa usia kandungan mamayu masuk 8 bulan.. memang setiap malam, setiap pagi mamayu akan cramp... sampai bengkak2 otot... kompem, esoknya MC..

Masalah ini berlaku disebabkan asid yang terkumpul dalam serat otot dan membuatkan otot kita menjadi kejang.

Dan otot yang sering menjadi mangsa adalah otot betis. Walaupun menyebabkan kesakitan yang teruk dan berlanjutan beberapa minit, tetapi mommie2 jangan risau kerana ianya tidaklah sampai merosakkan otot betis kita yer...


Antara punca berlaku kekejangan betis semasa hamil adalah:

*Kekurangan nutrien dan garam seperti kalsium atau magnesium dalam darah. Kekurangan ini berlaku kerana bayi mengambil apa yang diperlukan daripada simpanan badan ibu.

*Uterus (rahim) semakin membesar dan memberi tekanan ke atas salur darah besar pada kaki dan kesan daripada hormon kehamilan iaitu progesteron, boleh memberi kesan kepada otot kaki.


Apa perlu buat?

*Buat regangan. Mulakan dengan menegakkan kaki dan gerakkan tapak kaki perlahan-lahan. Mula-mula, anda akan berasa sakit tetapi perlahan-lahan kesakitan itu akan hilang.

*Urut otot yang kejang itu.

*Jalan perlahan-lahan sehingga kesakitan benar-benar hilang dan anda boleh bejalan seperti biasa.


Tip elakkan kekejangan betis:

*Buat senaman regangan betis. Berdiri satu meter daripada dinding dan unjurkan badan ke hadapan dengan tangan diregangkan untuk menyentuh dinding. Pastikan tapak kaki melekap pada lantai. Tahan selama lima saat. Ulang senaman ini selama lima minit, tiga kali sehari terutamanya sebelum masuk tidur.

*Senaman tapak kaki. Bengkokkan tapak kaki ke bawah dan kemudian tegakkan ke atas dengan cepat sebanyak 30 kali. Buat pada kedua-dua belah kaki. Kemudian, ulang dengan membengkokkan tapak kaki ke atas sebanyak lapan kali dan ke bawah lapan kali.

*Elakkan tidur dengan jari-jari kaki menghala ke bawah.

*Elakkan berdiri terlalu lama atau duduk dengan kaki bersilang.

*Mandi dengan air suam sebelum masuk tidur.

*Minum banyak air.ATAU PUN...


Mommie2 semua boleh amalkan pengambilan 4 biji  OSTERMATRIX SHAKLEE..

mamayu consume 4 biji oste setiap malam 


APA ADA PADA SEBIJI OSTERMATRIX SHAKLEE???


Add caption

APA KELEBIHAN DAN MANFAAT OSTE PADA MAMAYU DAN ANDA???


OSTE BUKAN SEKADAR KALSIUM!!!!!

Jika mommie-mommie  NAK CUBA ostematrix... mommie boleh buat pembelian terus kepada shaklee melalui link yang mamayu bagi nie Oder Online Ostermatrix Shaklee... 

senang jer..ikot jer panduan yang shaklee bagi... semuanya dihujung jari anda... siap bayaran.. abang GDEX akan terus hantar di hadapan pintu rumah anda... hehehehe... ok, HEPI SHOPPING!!!!!


Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...