Its HOT!!! let's KLIK and you know it!!!

Wednesday, 20 March 2013

MY WEDDING STORY: DIY STICKER GOODIES

Kali ni aku nak upload sticker goodies utk majlis resepsi aku yg di kl....Ops..lupaa...aritu ada upload sticker goodies kan...tp, itu utk majlis kat kampung a.k.a umah mak....yg di kl ni majlis resepsi aku...aku pon x paham kenapa smpai buat majlis d lain2 tempat....Okay, Majlis akad nikah aku buat di umah mak di kuala Selangor...majlis akad nikah aku ni buat biasa2 jer...semua melibatkan kwn2 mak....kwn aku adalah jugak...tp, yg rapat2 jer....yg di kl majlis resepsi aku....semua kwn2 aku..kwn2 tunang aku..sedara mara yg di kl..di jemput hadir....

Sebab tu la...aku ada dua design goodies...satu utk majlis di kampung..dan satu lagi tuk majlis d kl...

Ini design sticker utk goodies di kl....Yang ni yg baru di print..aku x potong2 lg...lepas ni nak potong n lekatkan terus pd paper bag goodies aku...Chaiyokkkk!!!!

Yang ni plak design sticker utk majlis di kampung... sweet tol kartun tu... :)


MY WEDDING STORY: BAJU NIKAH

Baju Nikah dah siap....tp, kenapa aku rasa mcm x best jer....kenapa x seperti yg aku gambarkan...aduhhhhhh!!!!...awatlaaaa manik tu dia tabur2 jer....x der corak apa2 pon...charge dah la mahal...eeeiiiiii..x puas ati...x puas ati.... (mood: sad :( )
 Cer tgok dekat2...x lawa kan....:(
kompem aku tetas manik2 nie nnti...

Haaaaa.... kan dah kena tetas..hahahahaha...Klau korang nak tau..manik2 ni aku jahit kat veil aku yg td tu....x la membazirkan....tp, masih lg dlm kategori membazir laa..klau aku tau la cmni...aku x suruh dia jahit manik utk baju nie...baik buat sendiri.... sedihhhh :(






Ni ler rupa baju nikah aku bila aku tetas semua manik yg bersepah td...maaf laa...dr pandangan mata aku..aku x berkenan kot...klau setakat jahit sepah2 mcm tu..baik aku jahit sendiri...puas ati...:(
 Baju nikah aku yang aku gandingkan bersama veil yg aku jahit sendiri....InsyaAllah..baju tu aku akn otter manik tu supaya nmpak lg berseri....n mgkin corak tu aku buat sama dgn corak jahitan di veil....tggu jer aku update gambar aku pakai baju ni nnti....

Sharing Is Caring

RESEPI BERBUKA PUASA : Sambal tumis terubuk masin


SAMBAL TUMIS TERUBUK MASIN
------------------------------------------

Bahan-bahan :

- Sebelah ikan terubuk (dipotong, dan digoreng garing)
- 1/2 labu bawang besar (dimayang)
- 3 ulas bawang putih (ditumbuk)
- 1/4 cawan air asam jawa
- 3 hingga 4 sb cili kering kisar (bergantung pd jenis dan kepedasan cili)
- Sedikit garam dan gula

Cara-cara :

- Panaskan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis bawang putih hingga perang.
- Masukkan cili kering. Tumis sampai garing.
- Masukkan air asam jawa, garam dan gula. Kacau sebati.
- Masukkan bawang besar. Setelah layu, tutupkan api dan siramkan ke atas ikan yang telah digoreng tadi.
***nak masam lagi, perah dgn limau kasturi.

Resepi ni aku amik kat laman web mana ntah..lupa lak...mintak maaf yer sbb copy n paste dlm blog sy nie..bukan apa...senang nak rujuk klau nak masak menu nie....Apa2 pon..maaf sekali lagi :)

Sharing Is Caring

SELAMAT PENGANTIN BARU LIA ^__^




Selamat Pengantin Baru Budak Koreaaaaaa!!! hahahahaha....aku panggil dia budak korea sbb dia minat giler dgn artis korea...setiap pergerakan artis2 korea semua dia tahu....kdg2 pelik tol...tp, kdg2 kelakar....hahahaha...

Lia dgn Flower Girl-Flower Girlnyer...Tomeiiiiiii!!!! Gewammmmmm!!! rasa mcm nak cubit2 baby2 tu.... 


Eiiiiiii...tgok tu..dorang tgok camera.....alololo!! tomei..tomei...tomeiiiiii....Over plak mak kan! hehehehe....tak bleh la tgok baby yg comei2 cmnie.....rasa nak picit2 jer dorang tu...hahahaha

Liaaaa dengan Mr. GD nyer....katanya laa....kitorg menyakat dia aritu...ni klau GD tau lia dah kawen..mesti dia frustkan....Lia gelak jer....dia kata "skrg, lia dah ada GD sehidup semati" hihihihi....

Selamat Pengantin Baru Lia atau nama betolnya Nordalilia Ilyana & pasangan hidupnya Mohd Kassim....Semoga kalian berdua diberkati Allah selalu...dan hidup bersama sehingga akhir hayat...Ameen....

p/s: Oppsss lupa lak nak gitahu...tuuu..nampak tak? bunga tangan yg lia pegang...bunga tu la yg aku buat khas utk dia.....Cantekkan...nampak kontra dan dpt menaikkan seri pengantin lia....:)
Hahahahaha....kasut pengantin pon aku amik gak...x der keje namanya nie...hehehehehe...

Sharing Is Caring

MY WEDDING STORY: DIY VEIL

Assalamualaikum, dah lama rasanya x updet blog...mmg teringat nak updet..tp, masa seakan-akan x mengizinkan...mana taknya...dah tggal berapa ari jer lg aku akn bergelar isteri...mmg aku x counting pon..sbb nnti aku stress...malas nak bebel bnyak2..n aku bukannyer jenis org yg pandai bercerita....

cuma, kali ni aku nak share sikit ttg veil...mmg dalam perancangan asal aku nak beli jer veil nie....bnyak blog yg aku dah usha..n bnyak fb yg aku dah skodeng...pencarian demi pencarian dah aku buat dr usha blog n fb smpai la menapak ker jalan TAR, masjid Jamek n bnyak tempat lg la tempat yg aku rasa kat ctu ada jual veil..maka kat ctu la aku terpacak...tgok veil semua mcm over sangat la...sedangkan aku nak simple2 jer...x nak over....

so, aku amik keputusan utk jahit sendiri veil nikah aku nnti...Sebenarnya aku ni x pandai sngat nak jahit menjahit..cuma, adalaaa sikit asas menjahit masa  skolah2 dulu....pastu, google2 blog org...tgok you tube..belajar jahit manik utk veil....gigih betul....

Pencarian dmulakan dengan membeli kain net....tmpat feberet JAKEL la apa lg kan..kat ctu semua jenis mak nenek kain ada...aku beli dlm 1 meter = RM 22 kot...Alaaaa..malas nak refer buku rekod akaun..Pastu, g kedai Bunga Reben kat Jln TAR tu utk beli manik lak....pilih2 beberapa jenis manik..kemdian bayorrr...yg ni pon x ingat gak brapa amaun semuanya...

 mula2 aku ukur dulu besar mana ukuran utk veil aku nnti...dah dpt ukuran..potong ikot ukuran yg kita nak..pastu, veil tu aku jahit tepi...upah utk jahit tepi rm6...mahal tol..bukan besor pon...huh!



ni antara pilihan kaler manik yg aku beli...yg hitam tu bukan tau....



Mula2 jahit bahagian bawah veil tu...aku jahit mcm nie jer...sbenarnya aku refer dr veil kwn..pinjam kat dia kejap...sbb nak tgok contoh mcm mana jahit veil ni...klau tgok kat you tube x berapa jelas sngat...klau dpt refer yg betol2 punya senang sikit...


 Pastu..dah siap jahit bahagian bawah veil tu..baru la aku jahit bhagian atas plak...yg ni yg buat aku termenung jap...hahahahaha....


 Walau termenung panjang...bila jarum dah mula menjalankan misinya...akhirnya berjaya gak..teror  n kreatif gak aku..ngeeeeeeeeeeeee :D


Kali ni aku letak manik kaler purple lak....



pandangan dari tepi veil...x siap sepenuhnya lagi....

Agak lewat jugak aku jahit veil...Tinggal lagi 20 ari..baru terhegeh2 nak jahit..bukan apa..aku x reti nak jahit...nawaitu utk jahit ni smpai bila mana masa aku g fitting baju dekat PERTAMA kompleks aritu...kakak yg jahitkan baju nikah aku bg nasihat free mcm mana nak jahit manik kat veil...start drpd itu la aku yakin sikit nak buat....

x per lah...nanti aku updet veil yg sepenuhnya siap bersama baju nikah nnti...Harap sesapa yg sudi baca blog aku ni dpt serba sikit idea utk jahit veil...Sebenarnya x susah pon nak jahit...cheeewahhhh!!! hahahaha


Friday, 1 March 2013

Mee Goreng Basah & Bihun Goreng

Assalamualaikum...minggu nie...inilah antara menu yang aku  masak bagi mengalas perut aku...dan kebetulan pulak bahan-bahan utk membuatnya ada...so, tanpa perlu berpikir panjang..dan perut pun dah memainkan lagu keroncong utk ana... aku terus keluarkan bahan-bahan tersebut dlm peti ais  yg comel itu....Bila semua bahan telah siap....hidupkan api...dan acara campak mencampak bahan-bahan yang telah disediakann td kedalam kuali telah pon bermula....tak sampai setengah jam....jeng..jengg...jengggg...makanya terhidanglah mee goreng ala2 basah skit itu...nampak sedapkan...tp, memang sedap pon...hahahaha...jgn meluat okay...klau aku x puji msakan sendiri, sapa lg nak pujikan... :p


Melelehhhh air liur tgok mee goreng nie....hehehe


Keesokan harinya, yg menjadi mangsa kerajinan aku ialah bihun goreng....nampak banyakkan..sebenarnya sikit jer...sesuai utk alas perut aku sorang...Alhamdulillah...Syukur ke hadrat ilahi di atas rezeki yg diberi ini...Ameen...

Sharing Is Caring

Wali Oh Wali...(Perkara Yang Tidak Disangka) episod pertama

Assalamualaikum warahmatullah hiwabarakatuh....

Dengan nama Allah yang maha pengasih lagi maha pemurah....yang mentadbir sekalian alam..yang memberi rezeki kepada setiap umatnya...Aku bersyukur ke hadrat ilahi kerana dapat bernafas lagi dimuka bumi Allah ini....

Alhamdulillah, segala pencarian dan penjejakan wali berjalan lancar....Pencarian dimulakan dari alamat di kg pandan hinggalah ker kg sungai kertas, batu caves...(Ya Allah..kau permudahkan lah pencarian ini..dan janganlah kau rumitkan) doa ini x lekang dari mulut aku..sentiasa aku amalkan sepanjang pencarian itu.....Permulaan yang agak sulit...tp, disebabkan doa yang tak putus-putus..akhirnya membuahkan hasil....

Untuk ketahui cerita ini dengan lanjut...sila tggu update yg seterusnya yer....

1 Telefon Pintar : 1 Belia

Kepada Belia yang berumur 21 - 30 tahun yang berada diluar sana...yang masih belum memohon rebat pembelian telefon pintar ini...Boleh la memohon secara online...


Langkah-langkah untuk melayari aplikasi Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia

Taip   http://nbi.skmm.gov.my/  pada pelayar web, tekan Enter..

Kemudian klik di pautan 1 Pakej Komunikasi Belia Permohonan Dalam Online....   



Setelah klik di pautan berkenaan...Laman Pengguna seperti gambarajah di bawah akan terpapar..

Klik pada pautan  Borang permohonan dalam talian:pekerja sekiranya anda telah bekerja..

Klik pada pautan Borang Permohonan dalam talian:Pelajar sekiranya anda adalah seorang pelajar..



Isi segala maklumat yang di arahkan...setelah semua siap..Cetak slip kelulusan untuk penebusan rebat rm200 tersebut dimana-mana cawangan telekomunikasi yang terpilih...

Dalam banyak-banyak rangkaian..hanya U-mobile menawarkan pakej yang menarik...sila layari laman web ini, http://www.u.com.my/prepaid/youth-communication-package untuk melihat pakej yang di tawarkan oleh rangkaian U-Mobile...

Duk sibuk2 ajar org..aku sendiri sebenarnya x dpt nak tebus rebet nie....bukan x nak...tp, x layak..hehehehe..al-maklumlaaaaa...umo dah x belia lagi....huhuhu..sadis..

Sesapa yg boleh dan layak mendapatkan rebet nie..sila lah mohon...rugi klau x amik peluang nie...bukan senang n selalu dapat pon...kan..so, gud luck guys....;)

Sharing is Caring
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...