Its HOT!!! let's KLIK and you know it!!!

Wednesday, 2 January 2013

RESEPI MAMAYU : 1st time buat spegetti bolognese

Sesekali teringin gak nak wat spegetti...bayangkan dari tahun lepas nak try buat...ni baru terasa nak masak....so, petang tu aku gigih jugak cari bahan2 utk spegetti bolognese wit my fiance...dia la yg tlg ajarkan n carikan bahan2...mcm x cayer plak..pandai ker mamat nie masak...tp, ikotkan jer...x baikkan bg bad impression pd org...tgok dia mcm tahu mkn jek...tp, bila dia yakinkan..baru la nak cayer..itu pon sikit2 jek...hehehe..sori yer yang.. :p
 
RESEPI SPAGHETTI BOLOGNESE SUNGKAI_CREW 

(hidangan untuk 6 orang)


 
1. 1 paket spaghetti

2. 1 tin prego tradisional

3. 1 tin cendawan butang (potong ikot suka..aku potong dadu)

4. 1 biji bawang holland (potong dadu)
 
5. 2 biji bawang putih (potong dadu)

5. 1 biji lobak merah (potong dadu)

6.1 paket frankfurter

7. 1 paket daging burger

8. 5 sudu makan minyak masak

sedikit garam



CARA-CARA

Mula2 panaskan minyak masak dan tumiskan bawang besar dan bawang putih yang dipotong dadu.. masak hingga layu. masukkan daging hancur dan masak sehingga kering airnya dan keluar minyak.. kemudian masukkan sos prego dan gaul rata.. kemudian masukkan air (1 1/2 tin prego).. biar mendidih.. kemudian masukkan bahan-bahan yang dipotong dadu bersama cendawan.. masukkan sedikit garam.. kacau sehingga kuah menjadi sedikit kering dan terbit minyak.
 
 
Dah siap!!!! perghhhh...apa rasanya ek...hahaha...
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...